Snart halvtid i Tisdagsgolfen

Nu har midsommar passerat, och snart även hälften av Tisdagsgolfen. På tisdag spelas omgång 13 av 25, så någon gång kring klockan 19 den dagen har vi nått halvvägs.

Men först ska vi blicka tillbaka på förra veckans deltävling, där vi såg en liten dipp i deltagandet (25 spelare, mot snittet på 28) trots ett mycket vackert väder. De som dök upp tog tillvara på de fina förutsättningarna, och som vanligt fick vi se både årsbästan och personliga rekord. Men först:

Smygare

När vi tittar i tabellen kan vi konstatera att det finns en del som smyger lite längre ner bland raderna, men som har potential att ta sig in väldigt högt i resultatlistan när säsongen ska summeras.

Vi har givetvis Niklas Pettersson (som har tre raka andraplatser i totalen de tidigare åren), som endast har fått in fyra deltävlingar såhär långt. Hans bästa notering i år är på stabila 56 kast, och vi kan nog räkna med en än större potential när han gör comeback.

Den gångna veckan var det dock några andra smygare som drog till sig uppmärksamhet.

  • Fredrik Johannesson har tagit nya steg i fråga om högstanivå den här säsongen, vilket liksom för många andra bara var en tidfråga. I tisdags gjorde han sin näst bästa runda (62 kast) för året, och vi lär se Fritte klättra successivt under de kommande veckorna.
    Här har vi nämligen en som har ett ganska stort spann mellan bästa och sämsta runda (eller mellan bästa runda och snittresultat). Just nu huserar han på en något undanskymd sjundeplats i tabellen, med ett snitt på 65 kast. Men bästa rundan utläses 57 kast. När han börjar plocka bort sina sämsta rundor kommer det gå fort uppåt. Faktum är att fjärdeplatsen bara är 1,1 kast i snitt bort, vilket innebär att han kan plocka tre placeringar redan på tisdag om han presterar runt par på rundan (då han samtidigt raderar ut en 69-runda). Typisk smygare!
    Här kan vi också särskilt nämna att Fritte är en av ett fåtal som har 100 % deltagande hittills i år. Snyggt!

  • En annan som lurar i vassen en bit från toppen är Anton Westman. Forehandfantomen har presterat ett antal kanonrundor hittills, men i och med att han bara har deltagit sju gånger hittills får man leta nere på 25:e plats för att se hans namn.
    I tisdags gjorde han ännu en bra runda, när han gick på 61 kast för tredje gången. Vi ska också minnas att han har en 61-runda från för några veckor sedan, vilket bidrar till snittet på 62,7. Med det hade han placerat sig som solklar fyra i den nuvarande tabellen.
    Här kan vi alltså räkna med ett rejält språng på ungefär 20 placeringar (!) nästa gång han dyker upp.

Årbästan och personliga rekord

  • På en nuvarande femteplats i tabellen hittar vi Anders Fagermoen. Jösses vad ofta vi får anledning att skriva om hans bravader. Och nu har han varit framme igen!
    I tisdags satte han ett personligt rekord på 59 kast, vilket också är en milstolpe för en så rutinerad deltagare som Anders. Det är första rundan på tisdagarna där han går under par! Stort grattis.
    Anders gjorde hela fem birdies och tog tillvara på varenda cirkelträff som han vaskade fram. 89 % puttning inom cirkeln är högt, tydligt och starkt. På rekordrundan kostade han ändå på sig att kasta OB på hål 9 och 16, samt bjuda på någon extra putt på hål 2 och 13. Det finns alltså ännu mer att klämma ut innan säsongen är till ända.
    Anders kommer också bli tuff att ta sig förbi i tabellen om han fortsätter att prestera rundor runt par (eller kanske till och med under). Och då kan vi ändå räkna med att topp 10 kommer vara extremt tight i september.

  • Det går att argumentera för att Simon Terbrant Säfström kvalificerar sig på listan över smygare; han har trots allt bara plats 35 i totallistan för tillfället. Men när det gäller Simon skulle han nog snarare höra hemma på en “dunder-och-brak-lista”. Sett till resultaten kan det ju knappast vara någon som har missat hans ankomst.
    Tre deltävlingar spelade, samtliga under par. I tisdags blev det nytt personbästa på 55 kast, trots bogeys på både hål 7 (!?) och 10. Som prestationerna sett ut hittills så är Simon en utmanare om förstaplatsen, särskilt eftersom ryktet talar om ett inofficiellt personbästa på Restad Gård som ligger på 53 kast. Och då har han knappt kommit upp i tio rundor på banan någonsin.

Noterbart

  • Matti Engström Svensson har också en stigande kurva igen. I tisdags tangerade han sitt årsbästa på 75 kast, och han har fortfarande många betydligt högre scorer att radera ut under sommaren.

  • Ronny Frid-Atterfalk tangerade också sitt årsbästa (68), men det var något annat som stack ut i scorekortet den här gången. Birdien på hål 4 var nämligen Ronnys första birdie för året! Snacka om välförtjänt.

  • Kristoffer Printz lyckades med samma sak som Ronny, fast två gånger om. Innan veckans episod hade inte han heller lyckats få i en birdie under året, men nu kom det plötsligt två raka. När debutbirdien på hål 17 var avklarad satte han nämligen en till direkt på hål 18. Nu lär det väl bara rulla på med gröna rutor?

  • Nytt årsbästa för Pontus Duberg noterat! 67 kast är ett bättre än de fyra övriga försöken. Här har vi också stor klättringspotential. Pontus ligger på 32:a plats, men med ett snitt som skulle placera honom på 16:e om han hade spelat åtta deltävlingar.
    Tre birdies den här veckan, och det innebar 100 % konvertering av cirkelträffar.

  • Johan Bryntesson har också en viss smygpotential. Den gångna veckan noterade han i alla fall ett tangerat personligt rekord: 72 kast. Här finns även rundor att ganska enkelt kapa under sommaren.

Koll på hålen

Den här veckan fortsätter göttandet i hålstatistiken, och vi har kommit fram till två spännande klassiker på Restad Gård!

Hål 3
Det första par-4-hålet i genomgången, och det är ett väldigt lömskt hål; den som håller sig safe har nästan alltid chans på minst par, men det kan lätt sticka iväg om man missar mandatory eller lägger sig OB.

Det syns också i statistiken; det här är ett hål som startfältet har gjort birdie på vid hela 17 % av försöken, men samtidigt spelas hålet i snitt på 0,5 över par. Jämför med hålen i förra veckans genomgång som också spelades liknande i förhållande till par, trots att det görs betydligt färre birdies (6 respektive 5 % på hål 1 och 2).

Det är också ett väldigt vindkänsligt hål. Vid fyra tillfällen (på tolv omgångar) har det rankats bland de nio svåraste hålen, medan det lika många gånger har varit bland de fem enklaste. Totalt placerar det sig dock som sjua i svårighetsgrad, mycket tack vare sin nåbara längd när tungan ligger rätt i munnen.

Längd: 130 meter
Par: 4
Spelat:
340 gånger
Snittresultat: 4,5 kast
Antal birdies: 58
Antal circlehits: 78
Svårighetsgrad: 7 (där 18 är svårast)

Spelare med flest birdies:

  • Rickard Sköld, 9 birdies

  • Anders Svensson och Simon Marksén, 5 birdies

Hål 4
Ett av banans signaturhål, möjligen? De flesta som har besökt Restad Gård kan nog i alla fall enkelt plocka fram just det här hålet ur minnet.

Så enkelt (korgen står ju bara där, helt öppet, nåbart och i nedförsbacke), men ändå så svårt. Ingen går härifrån ostraffad under en hel säsong (även om Dennis Anderssons träffa-ön-statistik är ruggigt nära perfektion).

59 % av kasten som utförs från tee på hål 4 hamnar OB. Det är tung läsning, förstås.
Samtidigt har det gjorts hela 87 birdies (26 %). Det är flest av alla hål på banan!
Samtliga sex outsideputtar som har noterats har varit för par, och där kan vi anta att siffran hade varit lägre utan den nya hazard-regeln.
Med endast 17 % parresultat på hålet kan vi utan problem säga att det här är ett hål där ett bra utkast är skillnaden mellan birdie och bogey. Det ger också utslag på svårighetsgraden, där hål 4 bara är femte lättaste (trots att det alltså tillkommer flest birdies här).

Längd: 78 meter
Par: 3
Spelat:
339 gånger
Snittresultat: 3,4 kast
Antal birdies: 87
Antal circlehits: 140
Svårighetsgrad: 5 (där 18 är svårast)

Spelare med flest birdies:

  • Rickard Sköld, 7 birdies

  • Anton Carlsson, 6 birdies

  • Dennis Andersson, Anders Svensson och Ivar Stenberg, 5 birdies

Nu laddar vi för ny Tisdagsgolf inom kort. Vi ses där!

Fullständiga resultat från senaste omgången hittar ni HÄR.

Föregående
Föregående

På god väg mot nytt tisdagsrekord

Nästa
Nästa

Stigande formkurvor inför KM